Tidigare årgångar

Våra viner

 

 

 

 

 

 

Nedan presenteras tidigare årgångar av våra viner.

 

Nordic Light 2014 - första årgången av detta vin erhöll en bronsmedalj på International Wine Challenge i London. Har även belönats med Great Gold och Category winner på Cuvée Ostrava i Tjecken. Jäst och lagrat på ekfat, med en restsötma på 38 g/l men med en bibehållen syra på 9 g/l gör att vinet inte känns sött och jolmigt utan friskt och fruktigt med en touch av ekfat. Detta vin passar utmärkt till asiatisk mat, eller varför inte bara njuta vinet som det är.

 

Inkognito 2014 - inköpt i TSE sortimentet. Gjort av Solaris och vinifierat på både ståltank och ekfat. Erhöll "Commended" på International Wine Challenge i London.

Ego 2 NV - andra utgåvan av vårt Soleralagrade Solarisvin. Inte årgångsbetecknat utan en blandning av olika årgångar från utvalda fat.Första upplagan av detta vin blev Joe Wadsacks, dryckesexpert på BBC, favorit förra året när han provade det. Fick i december 2015 utmärkelsen "Commended" på International Wine Challenge i London.

 

Inkognito 2013 - med en årgångskarakteristisk touch av "armpit" förs nästan tankarna till Nya Zeeland. Årgång 2013 har skrivit upp av många "förstå-sig-påare", men vi bedömer årgången som normal, det vill säga av en god kvalitet. Vinet erhöll omdömet "Commended" på International Wine Challenge i London i december 2014.

 

Balders Blod 2013 - vårt första röda vin under egen etikett. Denna årgång ställde våra vänner och kollegor från Ästad Vingård upp med en ny avstjälkningsmaskin och denna gjorde ett fantastiskt arbete som närmast är att jämföra med att avstjälka för hand, dvs enormt skonsamt.

 

Ego NV - ett vin som lagrats i ett Solerasystem. Inte årgångsbetecknat, utan en blandning av olika årgångar och olika fat. Ego NV erhöll på London International Wine Challenge 2014 en bronsmedalj.

 

Phantasmagoria 2013 - jäst på nytt franskt ekfat. Vinet är gjort på sent skördade Solaris druvor och har en restsötma på 57 g/l. Vinet erhöll på London International Wine Challenge en bronsmedalj. Hos Swedish Taste i Göteborg har t ex Phantasmagoria serverats till kalvbräss och endive, syrlig fänkål, torkad lök och lakrits! När världsmästarsommelieren Andreas Larsson, under ledning av Michel Rolland, skulle välja ut viner från varje land att representeras på La Cité du Vin, världens största kulturella centra för vin blev vårt Phantasmagoria 2013 uttaget för att representera Sverige!!

 

Öresund 2015 - ett ståltanksjäst och lagrat vin på druvan Solaris. Vinet har även vunnit en silvermedalj på den Internationella vintävlingen Cuvée Ostrava 2016, bara 0,67 poäng från en guldmedalj! Med en naturlig restsötma på 29 g/l är det ett friskt sommarvin - eller varför inte testa vinet till asiatisk mat??

 

Klagshamn Rosé - gjort på den finaste, självrunna musten och därför laxrosa och vacker i färgen, jäst och lagrat på ståltank.

 

Klagshamns Rosé Barrique 2015 - till 50 % jäst och lagrat på amerikanska ekfat; resterande 50% jäst och lagrat på ståltank. Vinet vann en silvermedalj på Cuvée Ostrava 2016 och fick även PRIX FIJEV-2016.

 

Klagshamns Rosé Barrique 2014 - till 50 % jäst och lagrat på amerikanska ekfat; resterande 50 % jäst och lagrat på ståltank.

 

Terra Scania - ett friskt sommarvin, jäst och lagrat på ståltank med en restsötma på 6 g/l.

 

Vingården i Klagshamns Nordic Light 2014

 

Gjort på 100 % Solaris. Restsötma 38 g/l. Syra 9 g/l. Jäst och lagrat på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning.

 

Smak och doft enligt Systembolaget:

"Något aromatisk, fruktig smak med sötma, inslag av fat, vita vinbär, päron, örter, honung och citrus."

 

 

Vingården i Klagshamns

Phantasmagoria

 

Gjort på 100 % Solaris. Sent skördade druvor och har en naturlig restsötma på 57 g/l. Alkoholhalten ligger på 12 %.Vinet har jäst och lagrats på nya franska ekfat. Ingen malolaktisk jäsning.

 

Detta vin har representerat Sverige på La Cité du Vin, Bordeaux, Frankrike.

 

 

 

 

 

 

Vingården i Klagshamns

Öresund

 

Artikelnummer: 30952 Slutsålt.

Pris: 150 kronor 50 cl

 

Vinet är jäst och lagrat på ståltank, har en naturlig restsötma på 29 g/l men med sin bibehållna syra så känns vinet mer fruktigt och fräscht än sött. Ett riktigt sommarvin!

Vingården i Klagshamns Inkognito 2013

 

Gjort på 100 % Solaris. 60% har jäst och lagrats i 7 månader på franska och kakausiska ekfat från Seguin Moreau. 40% är jäst och lagrat på ståltank.

 

Detta vinet har två år i rad (årgång 2012 och 2013) erhållit omdömet: Commended på International Wine Challenge i London.

 

 

Vingården i Klagshamns

Rosé och Rosé Barrique 2014

 

Båda rosévinerna är gjort på druvan Rondo. Den ljusa rosén är tillverkad av den först avrunna musten. Denna must har alltid högre syra, det vill säga lägre pH värde och därför har vi valt att jäsa vinet malolaktiskt för att balansera syran. Klasarna har pressats hela.

 

Den mörka rosén är tillverkad av den sist avrunna musten. Denna must har alltid lägre syra, det vill säga högre pH värde och därför har vi valt att blockera den malolaktiska jäsningen.

Vinet har jäst på ståltank vid cirka 17 grader, därefter har vinet lagrats i 3 månader på amerikanska ekfat.

 

Vingården i Klagshamns

Ego NV

 

Gjort på 100 % Solaris. Vinet har jäst och lagrats på franska och kaukasiska ekfat. Vinet är inte årgångsbetecknat utan en blandning av olika årgångar och fat.Det har ej genomgått malolaktisk jäsning.

 

 

Vingården i Klagshamns

Inkognito 2014

 

Gjort på 100 % Solaris. Vinet har jäst dels på ståltank, cirka 60 %, samt på kaukasiska ekfat från Seguin Moreau, 40% och har ej genomgått malolaktisk jäsning.

 

Detta vin har fått omdöme "Commended" på International Wine Challenge i London, 3 årgångar på rad.

 

 

2014 © Vingården i Klagshamn, grundad 2001