Previous vintages

 

Multi vintage

Ego 3 & 4 NV  

Ego 2 NV 

Ego NV 


Non-vintage

Terra Scania


2018


2017

Klagshamn Rosé 

Klagshamns Rosé Barrique

Strutharald

Öresund


2016

Balders Blod


2015

Inkognito

Klagshamns Rosé Barrique


2014

Inkognito

Klagshamns Rosé Barrique

Nordic Light


2013

Balders Blod

Inkognito

Phantasmagoria


2012

Inkognito



A presentation of our wines

 

 

Nordic Light 2014A white wine, made exclusively from the Solaris grape.


Första årgången av detta vin erhöll en bronsmedalj på International Wine Challenge i London. Har även belönats med Great Gold och Category winner på Cuvée Ostrava i Tjecken. Restsötma 38 g/l. Syra 9 g/l. Jäst och lagrat på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Smak och doft enligt Systembolaget: "Något aromatisk, fruktig smak med sötma, inslag av fat, vita vinbär, päron, örter, honung och citrus."

 

Inkognito 2014:


Inköpt i TSE sortimentet. Gjort av Solaris och vinifierat på både ståltank och ekfat. Erhöll "Commended" på International Wine Challenge i London.

 

Inkognito 2015:


Inköpt i TSE sortimentet. Gjort av Solaris och vinifierat både på ståltank och ekfat. Erhöll "Silver" på International Wine Challenge i London.

 

Ego 3 & 4 NV:


Tredje och fjärde utgåvan av vårt soleralagrade Solarisvin. Ego 3 fick silver på London International Winechallenge 2017 och ett brons på Decanter WineAwards. Ego 4 var ej ute och tävlade men sålde raskt slut. Detta vin finns även i Norge på både det Norske Vinmonopol samt några utvalda restauranger. 

 

Ego 2 NV: The second vintage of our solera stored multivintage Solaris' wine. Awarded with International Wine Challenge's award "Commended" in December 2015. Trivia: The first version of Ego 2NV was a favourite of BBC's Joe Wadsack while testing Swedish wine...


Inte årgångsbetecknat utan en blandning av olika årgångar från utvalda fat. Fick i december 2015 utmärkelsen "Commended" på International Wine Challenge i London.

 

Inkognito 2013: A good quality wine made from the Solaris grape (100%). Awarded with International Wine Challenge's award "Commended" in December 2014. 


Vinet har jäst dels på ståltank, cirka 60 %, samt på kaukasiska ekfat från Seguin Moreau, 40% och har ej genomgått malolaktisk jäsning. Med en årgångskarakteristisk touch av "armpit" förs nästan tankarna till Nya Zeeland. Årgång 2013 har skrivit upp av många "förstå-sig-påare", men vi bedömer årgången som normal, det vill säga av en god kvalitet. Vinet erhöll omdömet "Commended" på International Wine Challenge i London, tre årgånger i rad!  


Inkognito 2012: To 100% made from the Solaris grape.


Gjort på 100 % Solaris. 60% har jäst och lagrats i 7 månader på franska och kakausiska ekfat från Seguin Moreau. 40% är jäst och lagrat på ståltank. Detta vinet har två år i rad (årgång 2012 och 2013) erhållit omdömet "Commended" på International Wine Challenge i London.  

 

Balders Blod 2013: Vingården i Klagshamn's first red wine under own label.


Denna årgång ställde våra vänner och kollegor från Ästad Vingård upp med en ny avstjälkningsmaskin, vilken gjorde ett fantastiskt arbete som närmast är att jämföra med att avstjälka för hand = enormt skonsamt.

 

Balders Blod 2016: The second vintage of our red wine.


Endast två styck fat gjordes och vinet såldes slut på 2 månader. 

 

Ego NV: Made exclusively from the Solaris grape. A new innovative wine, stored in a solera system and as such a mix of various vintages and from different barrels. Ego NV was awarded with 2014 International Wine Challenge's  bronze medal. 


Vinet har jäst och lagrats på franska och kaukasiska ekfat. Det har ej genomgått malolaktisk jäsning. 

 

Phantasmagoria 2013: Solely produced from the Solaris grape. Awarded with International Wine Challenge's bronze medal.


Jäst på nytt franskt ekfat. Sent skördade druvor och har en naturlig restsötma på 57 g/l. Alkoholhalten ligger på 12 %.Vinet har jäst och lagrats på nya franska ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Hos Swedish Taste i Göteborg har  t ex Phantasmagoria serverats till kalvbräss och endive, syrlig fänkål, torkad lök och lakrits! Detta vin har representerat Sverige på La Cité du Vin, Bordeaux, Frankrike.


Öresund 2015:


Vinet är jäst och lagrat på ståltank, har en naturlig restsötma på 29 g/l men med sin bibehållna syra så känns vinet mer fruktigt och fräscht än sött. Ett riktigt sommarvin - eller varför inte prova vinet till asiatisk mat? Vinet har vunnit en silvermedalj på den Internationella vintävlingen Cuvée Ostrava 2016, bara 0,67 poäng från en guldmedalj! 

 

Klagshamn Rosé:


Gjort på den finaste, självrunna musten och därför laxrosa och vacker i färgen,  jäst och lagrat på ståltank.

 

Klagshamns Rosé Barrique 2015:


Till 50 % jäst och lagrat på amerikanska ekfat; resterande 50% jäst och lagrat på ståltank. Vinet vann en silvermedalj på Cuvée Ostrava 2016 och fick även PRIX FIJEV-2016.

 

Klagshamns Rosé Barrique 2014:


Den mörka rosén är tillverkad av den sist avrunna musten från druvan Rondo.. Denna must har alltid lägre syra, det vill säga högre pH värde och därför har vi valt att blockera den malolaktiska jäsningen. Vinet har jäst på ståltank vid cirka 17 grader, därefter har vinet lagrats i 3 månader på amerikanska ekfat. 


Klagshamns Rosé 2014: The pink colour from the best, drained musts from the grape Rondo. This gives the wine a beautiful, salmon-pink colour.  


Denna must har alltid högre syra, det vill säga lägre pH värde och därför har vi valt att jäsa vinet malolaktiskt för att balansera syran. Klasarna har pressats hela.


Terra Scania:


Ett friskt sommarvin, jäst och lagrat på ståltank med en restsötma på 6 g/l.










 

 








Vingården i Klagshamn's previous vintages NB page under construction

(Please check with Systembolaget (www.systembolaget.se) for availability)

2014 © Vingården i Klagshamn, grundad 2001