Vingården

Vingården

 

När Sverige officiellt blev ett vinland 1999 öppnades möjligheterna att starta vingård i Sverige. År 2000 planterade vi några provplantor i Klagshamn för att året efter etablera Vingården i Klagshamn. 2001 planterades 1 700 stockar inklusive en försöks-odling. Genom åren har vi utökat arealen och testat ett par hundra sorter. Första kommersiella årgången som lanserades på druvor odlade i Klagshamn var 2005.

 

Idag fokuserar vi på en handfull druvsorter varav den gröna druvan Solaris står för närmare 85%. 2018 är arealen 1,8 ha på vilken vi producerar 6-7000 flaskor årligen.

 

 

 

Vinter

 

I januari månad börjar vi grovbeskära vinstockarna. Vi använder oss av en elektrisk sekatör, Pellenc, för att den är mer ergonomisk och för att det underlättar när man har mycket att beskära.

 

När all grovbeskärning är gjord, görs den "riktiga" beskärningen samt nedbindningen.

 

 

Vår/sommar

 

Innan det är dags att sätta ner plantorna i jorden skall man se till att denna är välgödslad och ogräsfri.

 

I slutet av april är det dags att få ner de ympade plantorna i jorden.

 

Under sommarmånaderna är det skottgallring som gäller, allt för att maximera kvaliteten.

 

Läs vidare under Vår filosofi i vingården...

 

 

Höst

 

Vanligtvis börjar skörden i slutet av september månad. 2013 var det dock lite senare så då startade vi i början av oktober. Det är alltid Solaris som skördas först och ett glatt gäng samlas varje år för att under en dag få in alla druvorna så att de kan transporteras vidare till vineriet på Flädie Mat & Vingård.

 

Läs vidare under Vår filosofi i vineriet...

 

 

 

2014 © Vingården i Klagshamn, grundad 2001