Årets svenska vinambassadör

Vingården i Klagshamns pris Årets svenska vinambassadör instiftades 2015 och delas ut till den eller de personer som under året visat ett engagemang utöver det vanliga att sprida kännedom om svenskt vin.


År 2020 delades inget pris ut pga av coronan. 


The award Årets svenska vinambassadör was instituted by Vingården i Klagshamn in 2015 and is presented to the person (or persons) who, during the year, has shown outstanding and extraordinary dedication in promoting Swedish wine.

Årets svenska vinambassadör 2019

För femte året i rad delar vi ut priset Årets Svenska Vinambassadör till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga när det gäller svenska viner. 

2019 var det inte svårt att veta vem priset skulle gå till.

Jeanette och Johan Bohman på Skivarps Gästgivaregård var de givna vinnarna för sitt brinnande engagemang för svenska viner.

Med ett stort utbud av svenska viner, god mat på lokala råvaror, ett hjärtligt välkomnande sätt är ett besök på Skivarps Gästis och deras Swedish Wine Center ett givet utflyktsmål 2020.

De skall även öppna ett Swedish Wine Center i Malmö, nära Anna Linds plats. 


Juryns Motivering:

"Strax söder om vad skåningarna kallar Landsvägen och vad andra kallar 101:an, har Jeanette och Johan Bohman skapat en unik destination.

Med kunskap och passion guidas man här igenom Sveriges bredaste utbud av svenska viner i en avlappnad historisk miljö. Skivarps Gästgivaregård är en pionjär och ett föredöme för hela upplevelsebranschen och har visat hur man kan skapa ett mervärde på den svenska landsbygden"Årets svenska vinambassadör 2018

För fjärde året i rad delas priset ut av Vingården i Klagshamn och i likhet med föregående år så delas det ut till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga gällande svenska viner. 2018 går priset till Mikael Mölstad. Vin- och matjournalist och en av Sveriges ledande dryckesexperter. Han har bland annat skapat En värld av vin och skrivit ett flertal böcker kring mat och dryck. En av grundarna till White guide, Nordens ledande restaurangguide. Journalist och vinskribent på Svenska Dagbladet. Redaktör på Allt om Vin, nordens största vinmagasin. 

Stort Grattis säger vi till Mikael!

 

Juryns motivering:

”Allt eftersom fler svenska viner ser dagens ljus har Mikael, som en sann ambassadör, med outsinlig entusiasm samt genom sin unika position i diverse medier-vinskribent i Svenska Dagbladet, Redaktör på Allt om Vin, grundare till restaurangguiden White Guide och chefredaktör på nyhetsbrevet WOW-News och författare till den svenska vinbibeln ”En värld av vin”- både inspirerat den svenska vinnäringen i sitt arbete och spridit budskapet om svenska viner till vinkonsumenterna”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets svenska vinambassadörer 2017

För tredje året i rad delas priset ut av Vingården i Klagshamn och i likhet med förra året så delas det ut till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga gällande svenskt vin. 2017 delas priset mellan Carina Olofsson Gavelin, sommelier, Certified Educator Sud de France Master Languedoc-Roussillon, rådgivare och  researrangör och Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, vinodlare och  författare.

Stort grattis säger vi till båda två!


Juryns motivering: 

"Carina har sedan länge guidat och utbildat medlemmar i världens största vinorganisation, Munskänkarna, inom området Mat & Vin i Kombination. Med sitt företag "Gavelinwine" har hon med sin stora kunskap fortsatt utbilda människor inom området mat & vin men även låtit folk upptäcka svenska viner dels som researrangör till Sveriges största vinfestival för svenska viner, men även som arrangör av Skånska Vinresor, där hon öppnat folks ögon för svenska viner."  Grattis Carina!


"Sveneric har under året släppt den första kompletta svenska handboken för vinframställning; "Handbok för vinmakaren", startat ett analysföretag, hjälpt till med rådgivning, satt upp ramarna för svensk vinbedömning samt återigen tagit över stafettpinnen som ordförande i föreningen Svenskt Vin"   Grattis Sveneric!

Här får Carina berätta lite om sig själv;

Jag är sommelier och arbetar med ett eget företag, Gavelinwine, där jag erbjuder dryckesprovningar, vinresor inom och utanför Sverige samt utbildningar. Dessutom träffar ni mig mellan varven i matsalen på Grand Hotel i Lund. Jag och min man bor i Håkanstorp i Malmö och vi har två barn.

Mitt vinintresse väcktes under 90-talet och jag kom att arbeta som vinskribent under flera år. Likaså är jag aktiv inom Munskänkarna i min hemstad Malmö sedan 2000. Det riktigt spännande och roliga som jag startade under 2017 är Skånska Vinresor. I Sverige har vi idag en växande vinnäring och många av dessa duktiga och passionerade vinmakare verkar i Skåne. Därför ville jag hitta ett sätt där fler kunde få möjligheten att lära känna dessa människor och deras viner. Intresset har varit överraskande stort och positivt. Så tillsammans med vinodlare i Skåne kommer jag att utveckla vinresorna i vårt län så att många fler kan få chansen att upptäcka att Sverige och Skåne är en vinregion som växer och utvecklas snabbt och framförallt gör viner med bra kvalitet. Jag är dessutom hobbyodlare sedan 2006 och odlar Solaris hemma i trädgården. (35 stockar) Syftet är att försöka lära och förstå vinodlingsarbetet bättre genom praktik.

Här får Sveneric berätta lite om sig själv;

Jag har just avslutat ett yrkesliv som började som laboratorieassistent och sedan blev det hjärtkirurgi och ledare inom sjukvård i Europa.

Att göra vin från frukt och bär blev ett intresse när vi "blev med trädgård" 1984.

Jag fick upp ögonen för odling av vindruvor i Sverige när jag såg ett inslag i "Landet Runt" i SVT och det ledde till att de första plantorna planterades hos oss 2002.

Jag vill förstå och ha kontroll över vad jag gör så att vinet blir så bra vin som möjligt och därför blev det nödvändigt att skaffa sig ett laboratorium och då blev det också naturligt att använda deta för att hjälpa andra.

Årets svenska vinambassadör 2016!


För andra året i rad delas priset ut av Vingården i Klagshamn och i likhet med förra året så delas det ut till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga gällande svenskt vin. 2016 går priset till Victor Fuentes, sommelier på Swedish Taste i Göteborg.


Juryns motivering: "Victor har med hjärta, lekfullhet och kompetens tagit in svenskt vin i finrummet. Med sin brinnande entusiasm och sitt opretentiösa sätt har han satt svenskt vin i rampljuset och visat på dess förträfflighet som måltidsdryck."


Stort GRATTIS Victor!

Årets svenska vinambassadör 2015


Det är med stor stolthet vi tilldelar Mattias Säfwenberg Aludden Providôre titeln Årets svenska vinambassadör 2015.


Juryns motivering: "Mattias har under året erbjudit sina gäster ett fantastiskt utbud av olika svenska viner, arrangerat en svensk vinmässa samt hållit provningar med svenska viner. Mattias kunskap och entusiasm har inspirerat Aludden Providôres gäster att upptäcka svenskt vin".


Än en gång: Stort GRATTIS Mattias!