Tidigare årgångar

 

Multi vintage

Ego 3 & 4 NV  

Ego 2 NV 

Ego NV 


Non-vintage

Terra Scania


2018

Ego 5

Lucky Star by Jason & Jesper

Lucky Star Rosé

Nordic Light

Terra Scania

Textur 

Öresund by Jason & Jesper


2017

Klagshamn Rosé 

Klagshamns Rosé Barrique

Öresund


2016

Balders Blod

Ran 2.0

Strutharald


2015

Inkognito

Klagshamns Rosé Barrique


2014

Inkognito

Klagshamns Rosé Barrique

Nordic Light


2013

Balders Blod

Inkognito

Phantasmagoria


2012

InkognitoPresentation av våra viner  

 

 

Balders Blod 2013: Vingården i Klagshamns första röda vin under egen etikett. Denna årgång ställde våra vänner och kollegor från Ästad Vingård upp med en ny avstjälkningsmaskin vilken gjorde ett fantastiskt arbete som närmast är att jämföra med att avstjälka för hand = oerhört skonsamt.

 

Balders Blod 2016: Andra årgången av vårt röda vin. Endast två styck fat gjordes och vinet sålde slut på två månader. 

 

Ego NV: Gjort på 100 % Solaris. Vinet har jäst och lagrats på franska och kaukasiska ekfat. Vinet är inte årgångsbetecknat utan är en blandning av olika årgångar och fat och lagrat i ett s k solerasystem. Det har ej genomgått malolaktisk jäsning. London International Wine Challenge 2014 gav Ego NV en bronsmedalj.


Ego 3 & 4 NV: Tredje och fjärde utgåvan av vårt soleralagrade Solarisvin. Ego 3 fick silver på London International Wine Challenge 2017 och ett brons på Decanter Wine Awards. Ego 4 tävlade inte men sålde raskt slut. Detta vin finns även i Norge hos det Norske Vinmonopol samt några utvalda restauranger. 

 

Ego 2 NV: Andra utgåvan av vårt soleralagrade Solarisvin. Inte årgångsbetecknat utan en blandning av olika årgångar från utvalda fat. Första upplagan av detta vin blev Joe Wadsacks, dryckesexpert på BBC, favorit förra året när han provade det. Fick i december 2015 utmärkelsen "Commended" på International Wine Challenge i London.


Inkognito 2012: Gjort på 100 % Solaris. 60% har jäst och lagrats på franska och kakausiska ekfat från Seguin Moreau i sju månader. 40% är jäst och lagrat på ståltank. Detta vinet har två år i rad (årgång 2012 och 2013) erhållit omdömet "Commended" på International Wine Challenge i London. 


Inkognito 2013Gjort på 100 % Solaris. Vinet har jäst dels på ståltank, cirka 60 %, samt på kaukasiska ekfat från Seguin Moreau, 40% och har ej genomgått malolaktisk jäsning. Med en årgångskarakteristisk touch av "armpit" förs tankarna till Nya Zeeland. Årgång 2013 har skrivits upp av många "förstå-sig-påare"; vi bedömer årgången som normal (= god kvalitet). Vinet har erhållit omdömet "Commended" på International Wine Challenge i London - tre årgånger i rad!   


Inkognito 2014: Inköpt i TSE sortimentet. Gjort av Solaris och vinifierat på både ståltank och ekfat. Erhöll bedömning "Commended" på International Wine Challenge i London.

 

Inkognito 2015: Inköpt i TSE sortimentet. Gjort av Solaris och vinifierat både på ståltank och ekfat. Erhöll silver på International Wine Challenge i London.

 

Klagshamn Rosé: Gjort på den finaste, självrunna musten och därför laxrosa och vacker i färgen,  jäst och lagrat på ståltank. 


Klagshamns Rosé 2014: Den ljusa rosén är tillverkad av den först avrunna musten från druvan Rondo. Denna must har alltid högre syra, det vill säga lägre pH värde och därför har vi valt att jäsa vinet malolaktiskt för att balansera syran. Klasarna har pressats hela.  

 

Klagshamns Rosé Barrique 2014: Den mörka rosén är tillverkad av den sist avrunna musten från druvan Rondo.. Denna must har alltid lägre syra, det vill säga högre pH värde och därför har vi valt att blockera den malolaktiska jäsningen. Vinet har jäst på ståltank vid cirka 17 grader, därefter har vinet lagrats i 3 månader på amerikanska ekfat.


Klagshamns Rosé Barrique 2015: Till 50 % jäst och lagrat på amerikanska ekfat; resterande 50% jäst och lagrat på ståltank. Vinet vann en silvermedalj på Cuvée Ostrava 2016 och fick även PRIX FIJEV-2016.


Nordic Light 2014: Första årgången av detta vin erhöll en bronsmedalj på International Wine Challenge i London. Har även belönats med Great Gold och Category winner på Cuvée Ostrava i Tjecken. Gjort på 100 % Solaris. Restsötma 38 g/l. Syra 9 g/l. Jäst och lagrat på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Smak och doft enligt Systembolaget: "Något aromatisk, fruktig smak med sötma, inslag av fat, vita vinbär, päron, örter, honung och citrus."


Phantasmagoria 2013: Jäst på nytt franskt ekfat. Gjort på 100 % Solaris. Sent skördade druvor och med en naturlig restsötma på 57 g/l. Alkoholhalten ligger på 12 %. Vinet har jäst och lagrats på nya franska ekfat. Ingen malolaktisk jäsning.

Vinet erhöll brons på London International Wine Challenge. Hos Swedish Taste i Göteborg har t ex Phantasmagoria serverats till kalvbräss och endive, syrlig fänkål, torkad lök och lakrits! Detta vin har representerat Sverige på La Cité du Vin, Bordeaux, Frankrike.


Terra Scania: Ett friskt sommarvin, jäst och lagrat på ståltank med en restsötma på 6 g/l.


Öresund 2015: Vinet är jäst och lagrat på ståltank, har en naturlig restsötma på 29 g/l men med sin bibehållna syra känns vinet mer fruktigt och fräscht än sött. Ett riktigt sommarvin - eller varför inte prova vinet till asiatisk mat? Vinet har vunnit en silvermedalj på den Internationella vintävlingen Cuvée Ostrava 2016 (bara 0,67 poäng från en guldmedalj)! 

 
   

   

   
  Vingården i Klagshamns tidigare årgångar

  (För ev. tillgång, v g besök www.systembolaget.se)

  2014 © Vingården i Klagshamn, grundad 2001