Starta vingård

Starta vingård


Sedan Sverige officiellt blev ett vinland har svensk vinodling växt med ungefär 30% årligen fram till 2012. Idag finns det många som har 25 plantor i trädgården och från dessa stockar tillverkar sitt egna "husets vin". Andra har sett det som sitt kall att bli vinodlare i Sverige och har numera det som sitt levebröd. Många uppfattar säkerligen fortfarande vinodling i Sverige som lite "exotiskt", men faktum är att man i södra Sverige, Öland, Gotland och längs med kusterna en bra bit upp i Sverige har goda förutsättningar att lyckas.


När de vinodlare som vi hjälpt genom åren hör av sig igen efter att de gjort sitt första vin, så är de många gånger förvånade över hur gott vinet smakar och de skäms lite grand för den svenska blygsamheten förbjuder dem att säga att deras vin smakar så bra. Vi brukar svara med att vi inte alls är förvånade. När vi frågar dem om de tycker att svenska jordgubbar eller äpplen smakar sämre än spanska eller italienska, så blir svaret oftast nej. Frågan man bör ställa sig är därför - varför skulle svenska druvor smaka sämre än de utländska?


Funderar ni på att starta en vinodling så är ni välkomna att kontakta oss för konsultation och rådgivning.

Försäljning av vinplantor


Vi är av Jordbruksverket  godkända återförsäljare av både ympade plantor och rotäkta plantor. 

Vi kan ordna de flesta sorter om man lägger beställningen i god tid.

Priset är beroende på hur många plantor man köper och då ingår alltid ett års fri konsultation


För prisuppgifter var god ring eller skicka ett mail.

 


Maila på: info@vingardeniklagshamn.se
Försäljning av vineriutrustning


Våra samarbetspartners är SSP d.o.o i Slovenien samt Speidel GmbH i Tyskland.

Vi säljer allt från 50 liters jästankar till större på 1000 liter och uppåt.

Vi har även avstjälkare, pressar och allt det "småtta" till vineriet såsom jäst, näring, malolaktiskt bakteriekultur.....


För prisuppgifter och information var god ring eller skicka ett mail.Konsultation


Funderar ni på att starta en vinodling i Sverige, så hjälper vi gärna till med planeringen och uppstartandet.

Det kan vara allt ifrån val av sorter, plats, uppbindningssystem, radorientering, radavstånd, gödsling till de årliga arbetsmomenten i vingården.

Genom åren har vi hjälpt 100-tals vingårdar att starta upp och erfarenheten talar sitt tydliga språk, kommer man fel på det från början så är det svårt att lyckas med vinodling i Sverige.

Vi hjälper även redan etablerade vinodlingar. Men då vi endast tar ett mindre antal sådana projekt per år och dessa projekt oftast förnyas för varje år så måste man vara ute med en intresseförfrågan åtminstone året innan.


Vid intresse var god kontakta oss för närmare information.