TIPS:
Smashad kalkonburgare med rökig & fruktig BBQ sås, smörig lök och spenatfräs & cheddarost med chili
4 port
20 min + tid för BBQ såsen.
BBQ Sås, 5-6 dl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
500 g färska tomater
250 g färska jordgubbar
½ - 1½ dl brun farin (beroende på hur söt du vill ha din sås)
2 tsk salt
2 msk balsamvinäger
2 tsk liquid smoke, flytande rökarom
2 kanelstänger
Tillbehör
2 gula lökar
2 msk smör
200 g färsk bladspenat
8 skivor cheddarost med chili
4 saltgurkor, skivade på längden
2 tomater, skivade
Burgare
500 g kalkonfärs, hittas oftast i frysdisken
olja till stekning
Salt, nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
BBQ Sås
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lökhacket på låg värme i en kastrull som rymmer cirka 2 liter. Löken skall bli glansig och riktigt mjuk, cirka 15 minuter.
Tvätta och ansa tomater och jordgubbar och skär i mindre bitar. Tillsätt detta till lökhacket och låt fräsa 10-15 minuter till.
Tillsätt resterande ingredienser till såsen och ge ett uppkok under omrörning. Sänk värmen och sjud såsen i 30 minuter utan lock. Rör då och då och var uppmärksam så såsen inte sjuder för häftigt eller sätter sig i botten.
Lyft ur kanelstängerna och mixa såsen lite chunky med stavmixer. Sjud i ytterligare 20 minuter. Smaka av med sås och peppar.
Om såsen inte används samma dag, förvara i kyl på steraliserade burkar eller flaskor. Går även bra att frysa in.
Tillbehören: Om du vill ha mer tillbehör som pommes, bacon eller grönsaker, börja med detta innan du börjar steka burgare och gör spenatfräset.
Skala och strimla löken till spenatfräset. Stek riktigt mjuk på låg värme i cirka 15 minuter, tillsätt spenaten. Spenaten krymper väldigt mycket på några minuter. Salta och peppra.
Ställ åt sidan och värmehåll i ugnen på 90 grader ihop med hamburgerbröden. Se till att tomat och saltgurka är skivat. Ta ut osten från kylen.
Burgaren: Dela kalkonfärsen till 4 bollar, använd gärna plasthandskar och ha god handhygien. Värm upp en stor stekpanna, häll i lite olja i pannan, lägg i färsbollarna och tryck till med en stekspade. Om du vill, lägg en bit bakplåtspapper på färsbollen innan du trycker så fastnar inte färsen på stekspaden. Färsen skall plattas till rejält. Och inga jämna kanter här inte. Vi vill att det skall bli mycket stekyta. Kan vara så att du behöver 2 stekjärn.
Salta och peppra när du vänt burgaren och lägg på osten. Sänk värmen och låt osten smälta över burgaren under tiden den steks färdigt.
Servering: Ta fram tallrikar, lägg fram de varma bröden. Bre BBQ sås på brödbotten, lite spenatfräs, skivad saltgurka och tomat. På med burgaren, skeda på mera BBQ sås, skivad saltgurka, spenatfräs och tomat.
Servera direkt!
VEGA
Sommarvin är inte bara rosé och vitt. Rött funkar utmärkt det också. Enda problemet om man dricker rött på svenska sommarkvällar, är att vinet kan bli för kallt eftersom vi inte är bortskämda med varma sommarkvällar, å andra sidan är det ett angenämt problem.
Vega är definitivt ett sommarvin, med sin fruktiga lätta och mjuka smak av sommarens röda bär och doften (för mig) mogna jordgubbar.
Och burgare hör också sommaren till. Gör du inte burgaren här ovan så testa något av mina serveringstips här sidan om.