TIPS:

 

  • BBQ såsen behöver sin tid i kastrullen. Gör den dagen innan och värm på vid servering eller tillaga några timmar innan servering och låt stå i rumstemperatur.
  • Även om du älskar din grill på sommaren, så blir burgare godast och saftigast när de steks. Vill du ändå brassa burgare på grillen, köp en stekhäll som är anpassad till grillen.
  • Osten jag använt är en klassisk "burgarost" frånlivsmedelsbutiken. Helt enkelt skivad ost som du hittar på osthyllan i kylen. Det finns olika smaker. Jag har använt en cheddar med mild smak av chili. Det skall inte vara för mycket chilismak.
  • Jag har använt färdiga hamburgerbröd (brioche), du kan använda vilket bröd du vill, eller baka egna. Det funkar även att ha matiga salladsblad som "burgarbröd".
  • Kladdfritt? Köp hamburgarfickor eller använd hederliga kaffefilter att ha burgaren i när den äts. För burgare äter man med händerna. Det är sedan gammalt. Inga bestick här inte. Möjligtvis en kniv för att halvera burgaren.
  • Tillbehör? Valfritt givetvis, men några pommes är alltid gott till en burgare. Vill du ha en dippsås till dina pommes så kör neutral majonäs uppblandat med lite creme fraiche, salt och nymalen svartpeppar.
  • Några droppar tryffelolja är gott det med, eller doppa i BBQ såsenn
  • "Dirty fries": Tillagade pommes toppas med parmesandressing eller mild vitlökssås, kryddgrönt och knaprigt baconströssel.
  • Grillade eller ugnsrostade små paprikor och knapriga baconskivor sitter fint det med.
  • Testa at lägga lite färsk koriander i burgaren. Koriander är en vattendelare. När jag provlagade receptet och testade ihop med Vega, älskade jag det, men sambon var mer "Njae". Men smaken är som baken, delad.
  • Vega är superb till grillad kyckling, torsk eller kalv. Protein som har ganska neutrala smaker, ihop med denna BBQ sås eller en fruktig salsa på persika, jordgubbar och tomat. Skär allt i mindre bitar och vänd upp med olivolja, nymalen svartpeppar och lite flingsalt.
  • Även en matig sallad där basen är matvete, bulgur eller cous cous ihop med salladsost, färska jordgubbar, sötmandel och kryddörter som basilika och bladpersilja passar väldigt fint till Vega. Kör 50% cous cous, bulgur eller matvete och 50% jordgubbar, sötmandel, kryddörter och salladsost. Skall vara som en tabbouleh i blandningen. Servera salladen ihop med grillad kyckling, torsk eller kalv som är smaksatt med endast olivolja, salt och nymalen svartpeppar.

Smashad kalkonburgare med rökig & fruktig BBQ sås, smörig lök och spenatfräs & cheddarost med chili


4 port

20 min + tid för BBQ såsen.


BBQ Sås, 5-6 dl

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

500 g färska tomater

250 g färska jordgubbar

½ - 1½ dl brun farin (beroende på hur söt du vill ha din sås)

2 tsk salt

2 msk balsamvinäger

2 tsk liquid smoke, flytande rökarom

2 kanelstänger


Tillbehör

2 gula lökar

2 msk smör

200 g färsk bladspenat

8 skivor cheddarost med chili

4 saltgurkor, skivade på längden

2 tomater, skivade


Burgare

 

500 g kalkonfärs, hittas oftast i frysdisken

olja till stekning

Salt, nymalen svartpeppar


GÖR SÅ HÄR:


BBQ Sås

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lökhacket på låg värme i en kastrull som rymmer cirka 2 liter. Löken skall bli glansig och riktigt mjuk, cirka 15 minuter.

Tvätta och ansa tomater och jordgubbar och skär i mindre bitar. Tillsätt detta till lökhacket och låt fräsa 10-15 minuter till.

Tillsätt resterande ingredienser till såsen och ge ett uppkok under omrörning. Sänk värmen och sjud såsen i 30 minuter utan lock.  Rör då och då och var uppmärksam så såsen inte sjuder för häftigt eller sätter sig i botten.


Lyft ur kanelstängerna och mixa såsen lite chunky med stavmixer. Sjud i ytterligare 20 minuter. Smaka av med sås och peppar.

Om såsen inte används samma dag, förvara i kyl på steraliserade burkar eller flaskor. Går även bra att frysa in.


Tillbehören: Om du vill ha mer tillbehör som pommes, bacon eller grönsaker, börja med detta innan du börjar steka burgare och gör spenatfräset.

Skala och strimla löken till spenatfräset. Stek riktigt mjuk på låg värme i cirka 15 minuter, tillsätt spenaten. Spenaten krymper väldigt mycket på några minuter. Salta och peppra.

Ställ åt sidan och värmehåll i ugnen på 90 grader ihop med hamburgerbröden. Se till att tomat och saltgurka är skivat. Ta ut osten från kylen.


Burgaren:  Dela kalkonfärsen till 4 bollar, använd gärna plasthandskar och ha god handhygien. Värm upp en stor stekpanna, häll i lite olja i pannan, lägg i färsbollarna och tryck till med en stekspade. Om du vill, lägg en bit bakplåtspapper på färsbollen innan du trycker så fastnar inte färsen på stekspaden. Färsen skall plattas till rejält. Och inga jämna kanter här inte. Vi vill att det skall bli mycket stekyta. Kan vara så att du behöver 2 stekjärn.

Salta och peppra när du vänt burgaren och lägg på osten. Sänk värmen och låt osten smälta över burgaren under tiden den steks färdigt.


Servering:  Ta fram tallrikar, lägg fram de varma bröden. Bre BBQ sås på brödbotten, lite spenatfräs, skivad saltgurka och tomat. På med burgaren, skeda på mera BBQ sås, skivad saltgurka, spenatfräs och tomat. 

Servera direkt!

VEGA


Sommarvin är inte bara rosé och vitt. Rött funkar utmärkt det också. Enda problemet om man dricker rött på svenska sommarkvällar, är att vinet kan bli för kallt eftersom vi inte är bortskämda med varma sommarkvällar, å andra sidan är det ett angenämt problem.


Vega är definitivt ett sommarvin, med sin fruktiga lätta och mjuka smak av sommarens röda bär och doften (för mig) mogna jordgubbar.

Och burgare hör också sommaren till. Gör du inte burgaren här ovan så testa något av mina serveringstips här sidan om.