TIPS:

 

Köp gärna ett helt bröd och skär skivor själv. Cirka 2 cm tjocka.

Pepprig krasse på toppen sätter fin smak det också.


Burrata är en väldigt gräddig ost. När den bryts isär när du skär i den så rinner det ut gräddig vätska som smakar ljuvligt ihop med tomaterna, brödet och chimichurrin.


Tomaterna får en extra smakskjuts av rostningen, men behöver inte vara direkt från ugnen, ljumna blir hur bra som helst.


Klagshamns Njord passar även fint till en vitvinssås med smak av lime. Till kyckling, kalv eller fisk som marinerats eller penslats med citrusfrukter och kryddörter under tillagning.


Sandras enkla tilltugg till Njord:

Blanda 2 dl smetana med 50 g nyriven parmesan, saft och zest av 1 liten citron och 20 g finhackad gräslök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ha som dippa till lättsaltade potatischips.

Lyxa till tilltugget? Vänd i valfri fiskrom.

Lyx, lyx? Servera löjrom vid sidan om så gästerna själva kan lägga på lite av såsen och sedan toppa med löjrom på sitt potatischips. 


Maffig surdegstoast med burrata, ugnsrostade tomater & Sandras chimichurri


4 port

30 minuter


Ugnsrostade tomater

600 g små röda kvisttomater

3 msk olivolja

Salt, nymalen svartpeppar


Sandras Chimichurri

2 bananschalottenlök

1 knippe bladpersilja, ca 30 gram

1 knippe färsk koriander, ca 30 gram

2 vitlöksklyftor

½ färsk röd chili

2 små lime, alternativt 1 stor, saft och finrivet skal

1 citron, saft och finrivet skal

2 dl rapsolja, ej kallpressad

1 tsk salt

3 krm nymalen svartpeppar


Övrigt:

4 skivor surdegsbröd

4 msk olivolja

Salt, nymalen svartpeppar

1 dl skalad och hackad pistagemandel

4 burrata, avrunnen vikt cirka 150 g/burrata


GÖR SÅ HÄR:


Ugnsrostade tomater:

Skölj, halvera och lägg i en ugnsform. Ringla över olja, salta och peppra. Ugnsrosta i varm ugn, 225 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.


Chimichurri:

Skala och finhacka löken, sätt åt sidan. Se till att kryddörterna är sköljda och rena, hacka grovt, även stjälkarna. Du kan ta bort nedersta delen av stjälkarna. Skala och riv vitlöken, hacka chilin i mindre bitar.

Lägg i ett kärl ihop med citrussaft- och skal, olja, salt och peppar. Dra några varv med stavmixer (eller i en blender) tills det börjar gå ihop och se såsigt ut. Vänd i löken och smaka av om du vill ha mer salt eller peppar. Det skall smaka friska med en gnutta hetta.


Surdegstoast:

Pensla brödet med olivolja, salta och peppra. Rosta lätt i ugnen tills gyllene eller i en stekpanna. Det skall ej bli för hårt rostat. Du kan även rosta brödet i en brödrost om du vill, då utan oljan. 


Servering:

Lägg de rostade brödskivorna på tallrik. Lägg sedan på lite chimichurri, tomaterna, burratan, resterande chimichurri och toppa med hackad pistage.


Vingården i Klagshamns - Njord


Jag anar grape, vita vinbär, krusbär och lime i den friska smaken. Doften likaså, men även doftnyanser av persika, fläder och äpple.

Till Njord vill jag ha mat med friska smaker, men även lite gräddiga. En surdegstoast med gräddig burrata, min variant på chimichurri ihop med ugnsrostade tomater och knaprig pistagemandel blev riktigt gott till Njord.