Rimmad torskrygg med inkokt vit sparris, ugnsbakade tomater och en vitvinssås med cheddar


4 port

60 minuter


Torsk

4 bitar torskrygg, cirka 125 g/bit

5 dl kallt vatten

1½ msk salt


Inkokt sparris

12 vit sparris, normalstora

5 dl vatten

½ dl strösocker

½ dl citronsaft (ca 1 citron)

2 krm salt

4 torkade lagerblad


Vitvinssås med cheddar

2 bananschalottenlök

1 dl vitt vin

½ msk smör

5 dl vispgrädde

1 fiskbuljongtärning av god kvalitet

100 g lagrad cheddar, finriven

salt, nymalen svartpeppar


Ugnsbakade tomater

400 g små tomater, gärna svenska och åt det sötare hållet

2 msk olivolja

3 krm salt

2 krm socker

2 krm nymalen svartpeppar


Vid servering: lyft ur torsken ur lagen, låt rinna av och badda lätt med hushållspapper. Tillaga i ugn på 150 grader eller stek gyllene i smör och lite olja tills innertemperaturen är 50-52 grader. Om du väljer att tillaga i ugnen, kan du göra det tillsammans med tomaterna.


Koka upp såsen i en kastrull så den blir riktigt varm, sänk värmen, rör i fint riven cheddarost och låt den smälta ner i såsen. Rör med en ballongvisp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. När cheddarosten tillsatts skall såsen inte "stormkoka", då kan cheddarosten ge en grynig konsistens till såsen.

Lägg upp den rumstempererade sparrisen på 4 tallrikar, lägg torsken ovanpå sparrisen, häll på såsen runtom och till sist de ugnsbakade tomaterna, även vätskan från tomaterna kan du ringla över. 

Kokt potatis eller potatispuré är gott till. Detta kan du börja med cirka 40 minuter innan servering.

Gör såhär:


Rimmad torsk: torka av fisken och se till att inga ben eller fjäll finns kvar. Rör i saltet i vattnet och rör tills allt är upplöst. Lägg i torsken och låt ligga 60 minuter i kyl.


Sparris: Skär av den träiga biten på sparrisen, skala 1-2 cm från toppen och neråt. Lägg alla ingredienser till lagen i en sautés eller djup stekpanna. Koka upp lagen, lägg i sparrisen, sänk värmen och låt sparrisen sjuda i 2 minuter. Dra av från värmen, täck över och låt sparrisen svalna i rumstemperatur i lagen. Om du förbereder dagen innan, så sätt i kyl när det svalnat.


Sås: Skala och finhacka löken. Stek den riktigt mjuk i smöret i en kastrull. Häll på vinet, låt koka ihop till hälften och tillsätt grädde och buljongtärning. Låt sjuda i 5 minuter. Sila såsen i en finmaskig sil och tryck ut all smak från löken som silas bort med hjälp av en matsked som du pressar längs med silen. Ställ såsen åt sidan.


Tomater: lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över olja. Strö över salt, socker och peppar. Ugnsbaka i varm ugn på 150 grader i 30 minuter.


Sandra berättar: 

Till månadens vin, Inkognito, som jag tyckte doftade sommar och ljuvligt fruktigt. Är mjuk och fyllig med fruktiga nyanser av äpplen, ananas och persika. Ett "barfotavin" där jag låter mina fötter sjunka ner i sommar gräsets gröna strån, i väntan på något gott att äta och känner att livet är på topp.


Har du inte orken eller lusten att laga middag, så öppna en påse med ostnachos och gör en tomatsalsa (eller köp färdig) och slå dig ner och njut. Även en lagrad cheddar ihpå med tunnbrödschips eller burrata på nygräddat surdegsbröd med grillade persikor och lite honung sitter fint till Inkognito. Anpassa din matlagningsentusiasm utefter ditt humör, ork och lust. Då blir det som bäst.


Tips!

Sparrisen kan förberedas och förvaras i kyl. Värm försiktigt i lagen vid servering så de är ljumma/rumstempererade vid servering.


Såsen kan förberedas några dagar innan, förvara i kyl, värm på och tillsätt cheddar vid servering.


Tomaterna kan också förberedas, värm på vid servering på cirka 120 grader.


Jag använder bara nymalen svartpeppar när jag lagar mat. Även till fisk.


Stötta våra svenska och skånska producenter och köp gärna svenska råvaror. Den svenska vita sparrisen dyker upp i maj och kan köpas färsk 6-7 veckor framåt.


Klagshamns Textur passar även fint till denna  maträtt. Speciellt vitvinssåsen med cheddar.