TIPS:
Både marmelad och bröd är dessutom väldigt trevliga "gå-bort-presenter". Varför inte ihop med en flaska Sömntuta?
Även en ceviche med lök, grape, apelsin och lime sitter fint till Sömntuta.
Aprikos -och hasselnötsbröd
1 bröd
90 minuter
1½ dl mörk sirap
5 dl filmjölk
100 g torkade aprikoser
200 g hasselnötter
5 dl rågsikt
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1½ tsk brödkryddor
Citrus -och saffransmarmelad
Ca 5 dl
40 minuter
1 kilo blodgrape
½ citron, saften
1 g saffran
600 g syltsocker
GÖR SÅ HÄR:
Marmelad:
Skala grapefrukten. Ta bort så mycket av det vita höljet du kan.
Skär fruktköttet i mindre bitar. Se till att inga kärnor kommer med.
Lägg i en kastrull med resterande ingredienser. Ge ett uppkok och koka på medelvärme utan lock i 10-15 minuter under omrörning. Skumma med jämna mellanrum.
Marmeladen är klar när den är lite fast i konsistensen. Efter cirka 10 minuter, lägg en klick på en tallrik och dra en sked igenom. Flyter den ej ihop direkt så är det en bra konsistens. Annars koka den lite till.
Marmeladen stelnar ytterligare när den svalnat. Häll upp den färdigkokta marmeladen på väl rengjorda burkar. Sätt på lock och låt svalna i rumstemperatur. Förvara mörkt och svalt eller i kyl. Oöppnad burk håller länge. Öppnad burk förvaras i kyl.
Bröd:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät upp sirap och fil i en bunke. Skär aprikoserna i mindre bitar, hacka hasselnötterna grovt.
Blanda samman de torra ingredienserna, inklusive aprikoser och hasselnötter. Rör ner det i fil och sirapsblandningen. Blanda väl.
Häll smeten i en avlång brödform på cirka 2 liter, klädd med bakpapper.
Grädda i mitten av ugnen i 60-75 minuter. Känn med en sticka så att brödet ej är kladdigt i mitten.
Täck över om det börjat se för mörkt ut.
Låt svalna i formen. När det svalnat helt, stjälp upp.
Nils Mellbins Sömntuta
Doftar apelsin, aprikos, pomerans, fläder och Anthon Berg. Smaken är fyllig, med liten beska och fruktig persika med en balanserad sötma.
Hösten är väl perfekt för lite extra god plockmat och vin?
Baka ett frukt och nötbröd, koka egen marmelad och duka fram ihop med chark, några ostar, oliver, korv och rostade nötter och du har en gedigen gourmet tallrik.