TIPS:

 

  • Använd alltid en separat skärbräda och kniv när du hanterar rå kyckling och tvätta händerna vä
  • Dubbla mängden rökt korv, tärna och stek och strö över vid servering. Såååå gott!
  • Potatis, morot och palsternacka har snarlik tillagningstid, så skär i så lika bitar du kan.
  • Kycklinglårfilé tål lite tuffare tillagning och är saftigt och mört. Du kan givetvis tillaga det på grillen om du vill. Vill du använda kycklinglår med ben, så tänk på att tillagningstiden blir något längre.

MAJSKYCKLING MED KRÄMIGA DIJON- OCH VITVINSBRÄSSERADE ROTFRUKTER, KRYDDÖRTER OCH RÖKT KORV


4 port

70 min

 

2 rödlök

2 vitlöksklyftor

3 msk olja till stekning av lök, rotfrukter och kyckling

300 g morot

300 g palsternacka

500 g potatis

200 g rökt korv med hög kötthalt

1 knippe färsk timjan, hackat

1 knippe färsk dragon, hackat

2 dl vitt vin

600 g kycklinglårfiléer, 1 stor eller 2 mindre/person

8 dl blandad kycklingbuljong av tärning eller flaska

2 dl vispgrädde

2 msk dijonsenap

salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:


Skala och klyfta löken tunt, skala och riv vitlöken. Stek lök och vitlök mjuk på låg värme i olja i en kastrull som rymmer ca 4 liter, ca 10 minuter. Under tiden löken stekes mjuk, skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Tärna korven i mindre bitar och stek på medelvärme i en stekpanna så lite av fettet går ur korven. Låt rinna av på hushållspapper.


Tillsätt rotfrukterna till löken ihop med hackade kryddörter och stek ytterligare 10 minuter, rör då och då.

Lägg i korven. Häll på vinet, låt vinet koka in till hälften.


Bryn kycklingen gyllene, salta och peppra. Tillaga klart i varm ugn 160° i 35-45 minuter. Köttet ska vara vitt och köttsaften helt klar, använd gärna en termometer, 72° i tjockaste delen.

Häll på buljong på rotfrukterna i kastrullen, ge ett uppkok och låt sjuda ca 20 minuter utan lock. Kolla så rotfrukter är tillagade, mjuka men inte mosiga.


Lyft upp rotfrukterna med en hålslev. Tillsätt grädde och dijon till vätskan i kastrullen. Ge ett uppkok och smaka av med salt och nymalen svartpeppar, låt sjuda 5-7 minuter. Kanske vill du ha i mer dijon?

Vänd ner rotfrukterna i såsen och se till att allt är genomvarmt och servera ihop med kycklingen.

Detta recept provade jag ihop med Textur Orange. I vinets doft anade jag persika, pomerans, aprikos och rabarber. Smaknyanser av gräs, grapefrukt och syrliga rabarber. Vinet upplevde jag komplext och lite svårflörtat med råvaror som annars ganska lätt passar ihop med många olika sorters viner.

 

Utöver receptet kom vinet sig väl ihop med kryddörter såsom timjan och dragon. Rökt korv, varmrökt lax och majonnäsbaserade såser blev det också en fin harmoni ihop med. T.ex en västerbottensostkräm, aioli eller örtkryddad majonnäs.

 

Inkokta tomater, gärna med kryddörter såsom rosmarin, timjan och dragon med en söt/syrlig smak föll sig också väl med vinet. Just dessa tomater ihop med en bit grillat fläskkött eller kyckling ihop med en majonnäs med smak av kryddörter och en fint riven lagrad ost passar också finfint ihop med Textur.

 

Ett tilltugg som jag chansade på, och som blev en förträfflig fullträff, både själva tilltugget och ihop med Textur, var halverade pimento de padron fyllda med urkärnad torkad dadel och boursinost med vitlök och örter, inrullade i bacon och ugnsbakade på 175° i ca 10 minuter med lite honung, salt och nymalen svartpeppar.

 

Om du bara vill köra lite plockmat till Textur så gör mina pimento de padrons och servera även rökt korv eller skinka, t.ex vår skånska spickeskinka, vällagrad ost, honungsbakade fikon eller torkade fikon, dadlar och aprikos, surdegsbröd och brynt vispat smör. Just den milda rökta smaken ihop med torkad frukt ihop med Textur tyckte jag var helt fantastisk!


Och en Ceasarsallad med kyckling, ceasardressing, krispigt stekt bacon och brödkrutonger är inte fel det heller till Textur.