Orkar du inte göra en dessert och har vin över, släng fram några dumlekolor med smak av päron eller något annat fruktigt godis eller choklad.


Vill du dricka Soalris till t.ex en skaldjursplatå, så satsa på en mild kall sås till skaldjuren med smak av honung och chili.

Ugnsbakad torskrygg med pancetta- och päronfräs, koriander samt potatismos


4 portioner

45 minuter


Potatismos

800 g mjölig potatis

1 dl vispgrädde

50 gram smör

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 krm riven muskot


Pancetta- och päronfräs med koriander

250 g röd steklök

2 msk socker

2 msk vitvinsvinäger

Smör eller olja till stekning

160 g pancetta, tärnat

2 vitlöksklyftor

2 päron, fast sort

1 knippe koriander, 20-30 g


Ugnsbakad torsk

4 bitar torskrygg

½ tsk salt

Nymalen svartpeppar

25 g smör


GÖR SÅ HÄR:


Sätt ugnen på 110 grader.

Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten, 20-30 minuter

Torka av torsken. Lägg i en ugnsform, salta, peppra och hyvla över smöret. Täck över formen och ugnsbaka i mitten av varm ugn på 100 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.


Under tiden potatisen kokar och fisken är i ugnen, påbörja pancetta-och päronfräset.

Skala steklöken. Dela varje steklök i 4 klyftor. Lägg lökklyftorna i en kastrull med socker och vinäger. Fyll på med vatten så att det precis täcker.

Koka upp och låt sjuda i 1-2 minuter. Dra av från värmen och låt dra i vätskan i 10 minuter.

Stek pancettan i en stekpanna med lite olja/smör. Skala, riv och tillsätt vitlök mot slutet när pancettan är gyllene.


Tvätta och tärna päronen, skölj/ansa koriandern, häll av vätskan från löken. Vänd ner i pancettafräset. Låt fräsa några minuter så allt är genomvarmt.


Häll av potatisvattnet, låt potatisen ånga av och pressa sedan potatisen i en potatispress. Värm grädde och smör, tillsätt till potatisen ihop med salt, peppar och muskotnöt. Blanda till ett fluffigt mos.

Lägg upp på varma tallrikar ihop med den ugnsbakade torskryggen och toppa med pancetta-och päronfräset.




Solaris

Doftar som en lund av fläder och lätt av persika. Mjukt, lätt och fruktigt. Mineraler och toner av äpple, fläder och päron. Ljust, nästan transparent i färgen.

Lite som en piggelin, på ett bra sätt.

Jag tyckte att Soalris gillade päron, rökt charkt och koriander lite extra. Så då blev receptet baserat på dessa smaker. Koriander är lite av en vattendelare, men ihop med pancetta och smörigt mos, så blev detta en riktigt fin kombo!

Perfekt till höst och vintermyset.