TIPS:
Dressingen är smakrik och fylld med umami. Går bra att servera sidan om också eller vänd upp hälften av dressingen med potatisen och servera resten sidan om.
Jag brukar köpa Zetas sardeller i olja. De sardeller du inte använder håller ett tag när de får stå i kyl.
Varför inte använda en kallpressad rapsolja? Kallpressad rapsolja har väldigt kraftig smak. Nästan som kraftig olivolja och den smaken kan ta över, och det vill vi ju inte.
Smakrikt tilltugg till Klagshamns Rosé
Skiva 2 skalade bananschalottenlökar eller 1 silverlök så tunt du kan. Marinera i 3 msk balsamrosévinäger, 1 msk socker, 2 msk olivolja, lite salt och nymalen svartpeppar. Det skall smaka söt/syrligt. Låt stå i några timmar i rumstemperatur.
Lägg den marinerade löken på skivor av surdegsbaguette med smör, avrunna sardeller och bladpersilja. Pressa över citronsaft, ät och njut!
Fiskspett på torskrygg & blodgrape med krämig caesarpotatissallad
4 port
45 minuter
400 g små potatis
150 g sockerärtor
65 g ruccola
Krasse
Caesarsdressing
1 ägg
½ msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
2 skalade vitlöksklyftor
2 sardeller, avrunna
2,5 dl neutral rapsolja, ej kallpressad
3 krm salt
3 krm nymalen svartpeppar
50 g fint riven parmesanost
Fiskspett
4 grillspett
600 g torskrygg
2 msk rapsolja
2 blodgrape
Salt, nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Potatissallad
Koka potatisen i lättsaltat vatten, i en kastrull där även sockerärtorna kan få plats i slutet av kokningen. När 1 minut återstår av koktiden på potatisen, lägg i sockerärtorna. Häll av och låt svalna. Ställ åt sidan.
Lägg alla ingredienserna utom parmesan i ett högt och smalt kärl, gärna anpassat för stavmixer. Sätt stavmixern i botten och kör den sakta uppåt. När du ser att en emulsion bildas, det vill säga att det ser ut som majonäs, kan du köra stavmixern upp och ner ett par gånger. Vänd i parmesan och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt några droppar citronsaft. Det blir som en tjock majonäs. Vill du tunna ut den lite kan du spä med lite kallt vatten eller naturell grekisk yoghurt. Om du gör det så smaka av krämen igen efteråt.
Lägg den kokta potatisen och sockerärtorna ihop med ruccolan i en stor vid skål, klicka över dressingen och blanda väl.
Fiskspett
Skär torsken i 12 lika stora bitar. Enklast är att skära en gång längs med långsidan på torskryggen och sedan i bitar. Då får du enklast jämna bitar.
Riv citrusskalet med ett zestjärn, skär av ändbitarna. Skiva sedan blodgrapen i 16 tunna skivor. Pressa ur saften ur ändbitarna och blanda med citrusskalet och oljan.
Trä 3 bitar frisk och 4 skivor blodgrape/spett. Pensla med citrusoljan, salta och peppra. Grilla på grill eller grilljärn i 7-10 minuter eller tillaga i varm ugn 180 grader i 10-15 minuter.
Låt spetten vila en stund och servera sedan med potatissalladen. Toppa med krasse om du vill.
Klagshamns Rosé
Sommarens drottning. ett rosévin med otroligt vacker färg! Somrig doft och smak av välmogna jordgubbar, bröd och blodgrape.
Välbalanserad, mjuk och frisk med en liten beska. Utöver receptet här, så passar vinet även till ett tidigare recept, den rökta laxtartaren. (Se Maj månads recept)
Istället för ramslöksolja kan du göra en örtolja med till exempel persilja, lite spenat och gräslök.