Sandras Bouillabaisse
4-6 portioner
90 minuter
Räkbuljong
1 kilo räkor med skal
2 gula lökar, cirka 150 gram
2 morötter, cirka 150 gram
4 vitlöksklyftor
3 msk smör
5 svartpepparkorn
5 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ dl tomatpuré
Skalet från räkorna
2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Blåmusslor
Cirka 500 gram blåmusslor
1 bananshalottenlök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk smör
1 dl vitt vin
Bouillabaisse
2 gula lökar, cirka 150 gram
2 morötter, cirka 150 gram
500 gram potatis, fast sort
1 gram saffran
1 dl vitt vin
cirka 400 gram krossad tomat
3 msk smör
20 gram klippt dill
600 gram ben, skinnfri och fast vit fisk och lax
GÖR SÅ HÄR:
Skala räkorna till räkbuljongen. Förvara räkorna i kyl, men ta ut dem 40 minuter innan de skall användas.
Skölj musslorna, borsta dem och dra bort skägget. Knacka lätt på de musslor som är öppna och släng dem som inte sluter sig. Släng även trasiga musslor. Skär fisken i cirka 2x2 cm bitar, salta och peppra.
Räkbuljongen:
Skala lök och morötter och finhacka. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Fräs i smör i en vid gryta på 4-5 liter ihop med kryddor, tomatpuré och räkskal. Låt fräsa ordentligt i 5-10 minuter. Häll sedan på vattnen och tillsätt buljongtärningarna.
När vatten och buljongtärning är tillsatt till räkbuljongen, låt koka upp och koka på medelvärme i 20-30 minuter utan lock. Skumma då och då. När klar, sila buljongen genom en finmaskig sil. Se till att pressa ut allt det goda från skalen och grönsakerna. Enklast gör du detta med baksidan av en stor sked.
Skala och tärna fint, de grönsaker som skall vara med i fiskgrytan. Skala och finhacka löken, skala morot och tärna i små tärningar, tvätta och tärna potatisen.
Diska ur kastrullen du kokte buljongen i. Smält smöret och fräs lök, morot, potatis och saffran mjukt och glansigt i cirka 5 minuter. Tillsätt vinet och låt hälften koka in, detta går snabbt. Tillsätt sedan krossad tomat och den hemkokta, silade buljongen. Låt sjuda i cirka 40 minuter utan lock.
Musslorna
Fräs lök och vitlök i smör några minuter. Tillsätt musslorna, fräs några minuter, på med vin och ett lock. Låt musslorna tillagas i några minuter. Dra av från värmen och lyft av locket. Ta bort de musslor som är trasiga i skalet och de som ej öppnat sig.
Smaka av fiskgrytan efter 30-35 minuter. När du är nöjd, tillsätt fisken och låt den tillagas klart i soppan utan lock. Vid servering, vänd i de skalade räkorna, kokta blåmusslor och klippt dill.
Tips!
Varför tillsätta grönsaksbuljongtärningar? De ger snabbt smak och extra umami utan att ge mer smak av fisk.
Varför inte koka blåmusslorna direkt i fiskgrytan? Att tillaga blåmusslor sidan om gör det lättare att ta bort de musslor som ej öppnat sig eller är trasiga inklusiva eventuella skalbitar. När de väl är i grytan får musslorna smak av grytan.
Räkor i grytan eller sidan om? Det är en smaksak. Vänd i alla räkorna vid servering eller servera sidan om. Eller kör hälften i grytan och hälften sidan om.
Räkorna blir snabbt sega och hårda om de ligger i grytan för länge och skall absolut inte sjudas eller kokas utan vändas ner direkt vid servering. Rumstemperera dem innan.
Koka? det är när det bubblar hyfsat vilt i kastrullen, men under kontroll. Skall inte koka över eller skvätta. Medel/hög värme
Sjuda? Det är mindre bubblor i ständig kontrollerad rörelse. Medel/låg värme.